Provinciaal domein 'Het Vinne'

Het provinciaal domein het Vinne situeert zich op het grondgebied van de stad Zoutleeuw, gelegen aan de oostelijke rand van de provincie Vlaams-Brabant, tussen de steden Tienen en Sint Truiden. Het Vinne behoort nog net tot de geografische streek van het Hageland, welke gekenmerkt wordt door zijn fruit- en groenteteelt. Het provinciaal domein, welk in 1974 door de provincie aangekocht werd, is een oase van rust waar de wandelaar en natuurliefhebber met volle teugen van de natuur kan genieten.

Het Vinne is eigenlijk een natuurlijke depressie welke de laatste decennia droog gehouden werd. In het kader van het natuurherinrichtingsproject is het de bedoeling in de natuurlijke depressie van het Vinne het vroegere binnenmeer, het grootste binnenmeer van Vlaanderen, te laten herrijzen om zo de oorspronkelijke habitat in ere te herstellen.

Gezien het uitstekende uitzicht in zuidelijke richting en de weinige hinder van licht is het Vinne een geschikte plaats voor astronomische waarnemingen. Bekijk gerust een panoramische uitzicht van het domein vanop de waarneemplaats.

Provinciaal domein Het Vinne

provinciedomein-het-vinne-banner tcm5-91567

Sterrenwacht Altair

Ossenwegstraat

Sint-Truiden     

(volg wegwijzer SMAC)

info@sterrenwachtaltair.be

altair1 k altair2 k altair4 k altair3 k altair5 k altair9 k altair7 k altair6 k altair8 k

 

Nieuws

TESS-satelliet speurt naar exoplaneten waarop leven mogelijk is.

Vanop Cape Canaveral in Florida is op 19 april 2018 de TESS-satelliet van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gelanceerd. Het toestel, niet groter dan een koelkast, gaat speuren naar planeten buiten ons zonnestelsel, exoplaneten genaamd.

Lees meer...

Ontwerp & Idee:  rudi.feliers@hotmail.com